Nötralize Ünitesi
PROSES TANIMI
Kostik rafine, ham bitkisel yağları kimyasal olarak
nötralize eden bir prosestir. Bu proses yağdaki yağ asitlerinin
sabunlaştırılmasını sağlamak için yağın kostik soda ile karıştırılmasını ve
oluşan çökeltinin santrifüj ayrıştırma yöntemi ile uzaklaştırılmasını
kapsamaktadır.
Bu proses, yenebilir yağların büyük çoğunluğuna
uygun düşmektedir ve rafine çıkışında birinci sınıf yenebilir yağ üretilmesini
sağlar.
Birinci kalite yağ elde edebilmek için koku alma
ünitesine giren ham yağın safsızlık maddelerinden arındırılmış olması
gerekmektedir.
Kostik nötralizasyon ve ağartma temizlenmiş yağ
üretilmesini sağlayan gerekli proseslerdir.
Ayçiçek yağının rafinesi 3 kademeden oluşmaktadır.
1. Asitle
şartlandırma
2.
Nötralizasyon
3. Su ile yıkama